مراسم پخش فیلم درخت جان

عصر روز دوشنبه ۱۸ اسفند ماه ۱۳۹۹ در ساعت ۱۶:۴۵ مراسم پخش فیلم درخت جان اثر استاد مهران فر و رونمایی از پوستر فیلم دریای مهر اثر استاد معصومی در سالن اجتماعات پژوهشکده گیلان شناسی با حضور فرهیختگان، دانشگاهیان، هنرمندان، مسئولان دولتی و خصوصی با رعایت پروتکل بهداشتی برگزار شد.

در ابتدای مراسم آیاتی چند از کلام الله مجید تلاوت و سپس سرود ملی جمهوری اسلامی ایران پخش شد و همه حضار به نشانه احترام ایستادند. بعد از پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران، ابتدا جناب دکتر موسوی، رئیس پژوهشکده گیلان شناسی دقایقی برای حضار سخنرانی کردند و در ابتدای سخنرانی، آرزوی رهایی از بیماری کرونا را داشتند و سپس به مهمانان گرامی آقایان جلالی فر، عباسیان، مسعودی، معصومی، نوائیان، اقدامی، جلالی، شفیعی، مهران فر و همسر ایشان و... خیر مقدم و خوشآمدگویی عرض کردند. و سپس به روابط مناسب دانشگاه گیلان با آستراخان اشاره فرمودند. در ادامه به اهمیت مردم نگاری و سینمای مردم نگار در ایران اشاره داشتند و یادی از افشار نادری که سنگ بنای مستند مردم نگارانه را باب کردند و فیلم علف از کوپر که در سال ۱۹۲۵ ساخته شد و اکنون ۱۰۰ سال از آن می گذرد و همین طور مستندی از مرحوم محمد بیگی که ایشان نیز خودشان از عشایر بودند، یادی کردند. و در ادامه راه نجات فرهنگ مردم ایران را مردم شناسی دانستند و اینکه هر چقدر در برنامه ریزی های فرهنگی و... مردم شناسی بیشتر مورد توجه قرار بگیرد، می توان امید فراوانی به فرهنگی پویا در آینده داشت. ایشان همچنین به اهمیت هنرمندان برای جامعه فرهنگی و هنری ایران اشاره کردند و اینکه این امر باید تبدیل به گفتمانی غالب شود. ایشان همچنین به پیشنهاد آقای نادر معصومی در خصوص تهیه فیلم دریای مهر و کمک های دکتر محمدی، حاج آقا امانی فر و آقای تیزهوش در این خصوص اشاره داشته و این امر را فرصت خوبی دانسته اند، که با وجود محدودیت ها، با کمک همگی بتوان سطح فعالیت ها را از استان فراتر برد. همین طور در ادامه اشاره به تشکیل اندیشکده اوراسیا در پژوهشکده گیلان شناسی داشتند و در آخر با آرزوی صحت و سلامتی برای همگی حضار، مهمانان را به تماشای فیلم درخت جان اثر استاد فرهاد مهران فر دعوت فرمودند.

فیلم درخت جان به نویسندگی و کارگردانی فرهاد مهران فر و تهیه کنندگی محمدرضا سرهنگی با بازیگری انیس شکوری، عادله شکوری، امید امیری و ژیان امیر رضوانی در سال ۱۳۷۴ به مدت ۷۲ دقیقه در کشور ایران ساخته شد. داستان فیلم بدین صورت بود که مادری برای فرزندش، ماجراها، سیر زندگی، ارزش ها و آئین های قوم کهن و بزرگ تالش را نقل می کند و از این طریق، طبیعت منطقه تالش در فصل های مختلف به تصویر در می آید و تماشاگر با آداب و رسوم و تاریخ این قوم و منطقه سکونتشان آشنا می شود. به صورتی که به عنوان مثال در طول فیلم از فصل زمستان همچون آزمونی سخت و دشوار و از فصل بهار، به عنوان فصل عشق یاد شد. نمایشی تمام عیار از فصول زندگی ایلی و عشایری را در فیلم می توان شاهد بود. اشاره مناسب و زیبا به گویش محلی عشایر تالش و همین طور اشاره به نحوه زندگی، اشعار، نحوه امرار معاش و پرورش گوسفندان، شکل و رنگ بندی های پوشش عشایر و استفاده از جاجیم و سیاه چادر در مواقع بارندگی. پرداختن به آداب و رسوم سنتی عشایر تالش در خصوص برگزاری مراسم عروسی، مواردی نظیر حنابندان، قاشق زنی، کشتی، ورزا جنگ، دف زنی و... . سپس بعد از اتمام فیلم، آقای مهران فر ضمن تشکر از حضار برای تماشای فیلم بر روی صحنه آمدند، در ادامه به بحث در خصوص هویت پرداختند، اینکه با آشنا نبودن و نشناختن هویت و نقاط مختلف در داخل کشور پیشرفتی صورت نمی گیرد و به این اشاره داشتند که یکی از اهداف فیلم درخت جان، تاثیرگذاری بر روی نسل جوان بود که ثمره اش ساختن فیلم رنگ خدا توسط آقای مجیدی بود. همان طور به این امر اشاره داشتند که پرداختن به اقوام مختلف در نسل ما بیشتر در قالب جوک ها بوده که این مسئله بیشتر باعث اختلاف می شده و این امر باید کنار گذاشته شود و اقوام مختلف در داخل کشور به خوبی شناسانده شوند. در ادامه به این اذعان داشتند که فیلم درخت جان در ۲۲ سال پیش ساخته شده و به این خاطر خیلی از مواردی که در فیلم نشان داده شده، اکنون دیگر نیست و بیشتر تلاش بر ثبت خاطره نیاکان برای حفظ هویت بود. در ادامه به هدف جهانی برای یکسان سازی و ارائه یک نسخه برای همه اشاره داشتند و به اهمیت ارزش گذاری بر سرمایه های بومی پرداختند و این امر را وظیفه تصویرسازان دانستند و در ادامه به معرفی فیلم های دیگرشان همچون چریکه هورام و... پرداختند و به بحث منابع آب شیرین اشاره داشتند که به آن توجهی نشده و به این امر اذعان داشتند که باید با زوایای مختلف استان و اقوام مجاورمان آشنایی بیشتری پیدا کنیم که متاسفانه در کتاب های درسی به این امر پرداخته نشده است.

بعد از اتمام سخنرانی جناب آقای فرهاد مهران فر، جناب آقای نادر معصومی به معرفی فیلم جدیدشان با عنوان دریای مهر پرداختند و همین طور حضار را به رونمایی از پوستر فیلم دریای مهر دعوت فرمودند و در ادامه از آقایان رنجبر، جلالی فر، امانی فر و... که در تهیه و ساخت فیلمشان همراه و مشاور ایشان بودند تشکر به عمل آوردند و در پایان مراسم از آقای دکتر موسوی رئیس پژوهشکده گیلان شناسی برای بریدن روبان پوستر فیلم دریای مهر به روی صحنه دعوت به عمل آوردند و مراسم در ساعت ۱۸:۴۵ با امضاء پوستر فیلم دریای مهر توسط مسئولان و اهالی هنر حاضر در جلسه  به پایان رسید.