گزارش خبری مراسم نکوداشت زنده یاد فرامرز مسرور

مراسم نکوداشت زنده‌یاد فرامرز مسرور ،شاعر و پژوهشگر فرهنگ تالش عصر روز پنج شنبه هجدهم بهمن ۱۳۹۷ رأس ساعت ۱۵ در سالن اجتماعات پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان برگزار گردید. در این نشست بعد از تلاوت آیاتی از کلام الله مجید و پخش سرود ملی ایران نماهنگی از زندگی و فعالیت های مرحوم مسرور پخش شد و پس از آن سجاد رحمانی از شاعران خوب ماسالی و شاگردان مرحوم مسرور به عنوان مجری ضمن خوش آمد گویی به حاضرین از دکتر سید هاشم موسوی رئیس پژوهشکده گیلان شناسی برای بیان افتتاحیه نشست دعوت کرد. رئیس پژوهشکده گیلان شناسی ، ضمن قدردانی از حضور حاضرین، مرحوم مسرور را از نوادر فرهنگ تالش برشمرد و افزود: گرامیداشت بزرگانی چون مرحوم مسرور در واقع پاسداشت فرهنگ، ادب و زندگی سنتی و اصیل هر قوم است. او سپس به مولفه های مردم شناسی قوم تالش پرداخت و عشق ورزیدن به خانه ،همسر و کار را که از شاخص‌های زندگی متعالی است از اصلی ترین نشانه های قومی تالش ها برشمرد. وی در ادامه به نقش مرحوم مسرور در همگرایی قومی تالش اشاره کرد و خاطرنشان کرد که آن مرحوم ،از نخستین کسانی بود که ضرورت تاسیس مراکز پژوهشی نظیر آنچه را که امروز تحت عنوان پژوهشکده گیلان شناسی در حال فعالیت است، مورد تاکید قرار داده بود. سپس علی اسرارپوش و هوشنگ اقدامی (چمن) از شاعران پیشکسوت و از دوستان استاد مسرور برای قرائت شعرشان دعوت شدند و غزلی به زبان تالشی و گیلکی خواندند. اولین سخنران تخصصی این نشست دکتر محرم رضایتی کیشه خاله، استاد دانشگاه گیلان با موضوع" جایگاه فرامرز مسروردر شعرتالش" بود. دکتر رضایتی کلامش را با تقسیم بندی زبان در سه سطح علمی، ادبی و گفتار روزمره آغاز کرد و افزود: زبان تالشی تا قرن‌ها در حد زبان روزمره باقی ماند و به سطح علمی و ادبی نرسید و در این میان فقط تک نگاشته هایی از لابه لای برخی کتاب‌ها به دست ما رسیده است که البته در آن، زبان چندان عمق نمی‌یابد و جز درسایه تلاش اهل زبان برای کشف زوایای مخفی آن ،چیزی عاید خواننده نمی‌گردد. این استاد دانشگاه در ادامه به نقش و جایگاه استاد مسرور در ارتقا جایگاه زبان ادبی تالش پرداخت و خاطرنشان کرد که شعر تالشی از سال ۱۳۵۲ هجری شمسی و از زمان سرایش و نشر مجموعه" خندیله پشت" مسرور وارد عرصه جدیدی شد و در واقع می توان این تاریخ را نقطه عطف و عزیمت به زبان تالشی و تاریخ ادبیات تالش محسوب کرد ایشان در ادامه به ضرورت توجه شاعران جوان به فرهنگ و زبان تالشی اشاره کرد و گفت: امروزه شعر تالشی در اثر تربیت شاگردان برجسته ای به همت مرحوم مسرور، در سطح مطلوبی قرار گرفته است. لذا ضرورت دارد که جایگاه این زبان را باور کرد، قسمت های مغفول آن را کشف نمود و با فعالیت هدفمند و علمی در سایه خلق آثار ادبی( شعر داستان، رمان و ...) این هدف را محقق نمود، در ادامه ،مرادی ماسالی، قاسم پهلوان و سید آرزو جوادی اشعارشان را قرائت کردند و شهرام جمال با(نوازی)  خود زیبایی خاصی به این نشست بخشید. سپس دکتر فرهاد رجبی دیگر سخنران این نشست با عنوان بررسی ویژگی های جامعه شناختی اشعار تالشی مسرور بود. دکتر فرهاد رجبی ،به نقد جامعه شناختی پرداخت و افزود: یکی از شیوه‌های رایج در نقد آثار ادبی نقد جامعه شناختی است. این نوع نقد، پیدایش خود به خودی ادبیات را نمی پذیرد ،بلکه معتقد است ادبیات در بطن جامعه شکل می‌گیرد وی در ادامه با استناد به نوشته "ایرنا ریمامکاریک" به دیدگاه" لوسین گلدمن "در این حوزه اشاره کرد و گفت نظریه گلد من از دو سو با نقد سنتی تفاوت دارد، اول اینکه معنای ادبی را بر عوامل برون متنی استوار می داند نه برخود ادبیات و دوم اینکه وابستگی به مفهوم مولف را برای ارزیابی این برون متنیت مردود می شمارد. دکتر رجبی به بررسی عناصر شعر مسرور در این حوزه پرداخت و افزود: از ویژگی های اصلی شعر عامیانه، استفاده از عناصر اجتماعی و دغدغه‌هایی است که عموما مردم با آن روزگار خویش سپری می‌کنند. این مولفه در سراسر شعر های تالشی مسرور به چشم می‌خورد:شرح دلگیری ها و بیان رنج‌ها ،پناه بردن به خاطرات دوران کودکی، بیان بازی گوشی ها، تنبیه شدن ها در مکتب خانه ملا صفر، شرح ماجرا های سفرهای ییلاق و کوچ، شرح روابط انسانی و عاطفی موجود بین گذشتگان، توصیف جشن ها و تبیین و آداب و رسوم بومی -محلی، ذکر غصه ها و شادی های ایام کودکی و جوانی، بیان تجربه ها توأم با حکمت و اندرز و و ... از جمله عناصری هستند که مسرور در شعر تالشی خود مورد توجه قرار می‌دهد. وی در پایان ضمن اشاره به اینکه پاسداشت تلاش های بزرگان هنر و فرهنگ در واقع تلاش جهت هویت مندی هرقوم و حل چالش  بحران هویت است، از همه دست اندرکاران و همکاران این نشست به ویژه رئیس پژوهشکده گیلان شناسی دکتر سید هاشم موسوی تشکر و قدردانی نمود . سپس شاعران برنامه از جمله استاد محمد فارسی ،مراد قلی پور ،مهندس باقر رفاهی، فرهاد آلیانی، آقای فدایی و خانم علیزاده به قرائت اشعارشان پرداختند و پس از آن گروه موسیقی سنتی، موسیقی سنتی فارسی اجرا کردند . در پایان نشست، لوح تقدیر و پیام مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی جناب آقای دکتر فیروز فاضلی توسط معاون ایشان آقای فلاحی و اهدای سردیس ویژه پژوهشکده و هدایایی جهت یادبود به خانواده مرحوم مسرور تقدیم شد.