گزارش خبری نشست تخصصی"نقش و کارکرد مطبوعات وشخصیت های خارجی در فرازوفرودهای جنبش جنگل"

نشست تخصصی نقش و کارکرد مطبوعات و شخصیت‌های خارجی در فراز و فرودهای جنبش جنگل، صبح روز دوشنبه، ۱۹ آذر در اولین روز از هفته پژوهش، در پژوهشکده گیلان‌شناسی دانشگاه گیلان برگزار گردید. درابتدا، دکترعباس پناهی، عضو هیات علمی پژوهشکده گیلان شناسی با اشاره به جنبش مسلحانه‌ی جنگل در ۲۱ مرداد ۱۲۹۴ که با عزیمت میرزاکوچک به جنگل‌های تولم آغاز شد، گفت: جنبش جنگل از زوایای مختلفی قابل بحث و‌ بررسی است، خوشبختانه در پانزده سال اخیر، شاهد اتفاقات خوبی در راستای چاپ آثار مکتوب، خاطرات، اسناد و امثال آن بودیم و می توان گفت کامل ترین اثر پژوهشی در حوزه مطالعات جنبش جنگل کتاب «میلاد زخم» خسرو شاکری است. وی سیاست‌های‌ اتحاد اسلام را با جنبش جنگل هم‌سو دانست و افزود: در ٣٢ شماره‌ی نخست روزنامه‌ی جنگل، بخش فکری را، کمیته اتحاد اسلام و‌ بخش نظامی را، شخص میرزا بر عهده داشت. دکتر پناهی اتباع بیگانه در جنبش جنگل را غیرمؤثر خواند و اذعان داشت: آمریکایی‌ها از طریق مراکز کنسول‌گری، اسناد ارزشمندی در این حوزه در دست دارند که در سایر کشورها به چشم نمی خورد. در ادامه مهندس روبرت واهانیان، معمار و گیلان شناس، با اشاره به اینکه تا ۲۰ سال گذشته اطلاعات محدودی درباره‌ی گیلان‌شناسی در دسترس بود، افزود: امروزه به واسطه‌ی همایش‌ها، مطبوعات و پژوهش‌های مرتبط در حوزه‌های مختلف خصوصا تاریخ، بسیاری از دانشجویان و پژوهشگران، مشتاق پژوهش در حوزه نهضت جنگل هستند؛ این بازشناسی هویت تاریخی بسیار موثر است و بستر لازم برای تحقیق و پژوهش های آتی درباره این نهضت و اهداف آن را فراهم می آورد. واهانیان، با اشاره به این که روزنامه‌ی جنگل، تنها روزنامه‌ای بود که در گیلان در قالب یک نشریه‌ منتشر می‌شد، گفت: روزنامه‌های دیگر آن‌ دوره، بیشتر ویژگی‌ شب نامه‌ داشتند تا روزنامه و البته روزنامه‌ی جنگل نیز قابل مقایسه با زانگ نبود، چرا که زانگ در هشت صفحه براساس معیارهای نشریات خارجی تنظیم شده بود. این گیلان شناس در پایان درباره نقش اتباع خارجی در جنبش جنگل گفت: نظر و رای قطعی درباره دلیل حضور و اهداف واقعی اتباع خارجی در ایران که در کتاب‌های جنبش جنگل با آن مواجهه هستیم معنا ندارد و‌ همچنان نیازمند پژوهش و بررسی بیشتر در این زمینه هستیم.